Assalamualaikum..
Aku ndak tau apa patut ku bebelkan dalam blog ni. Ingat mau kongsi resepi Udang Nenas Lemak Cili Padi. Kunun-kunun lepas masak dan rasa sendiri baru kongsi resepi tapi memandangkan semalam encikbf ajak keluar pegi jalan2 dan sekalian makan, ndak dapat lah aku masak resepi yang aku tengok dari TV.
Nasib jugak dia bawak makan buffet! Boleh makan sepuas-puas hati. Kenak2 lagi makanan jepun. Memang antara favorite selain masakan melayu. Kalau makan di restoran biasa di sini, jarang sekali aku berpuas hati dengan rasanya. Tidak lawan tempat sendiri.
Encikbf sangat suka makan sup tulang tapi jarang sup di sini memenuhi citarasanya. Tapi kalau kemaruk sangat mau makan sup tuh, terpaksa lantak sak. Kalau di Tawau, kami selalu makan di Restoran Maskur. Pernah juga terlajak sampai ke Merotai hanya ingin makan sup. Kalau di rumah, aku selalu makan sup tulang time breakfast. Mak dan abah suka makan sup tulang. Reneh lama-lama dengan api perlahan agar bumbunya meresap ke dalam daging. Memang mantap woo..
Tapi sekarang, aku terpaksa masak sendiri. Aku belajar masak dari rasa masakan mak aku. Eh, dulu aku pernah ditegur oleh abah aku sebab ndak pandai masak. Di suruh aku belajar masak dengan mak aku. Dan sekarang, bukan aku kata aku pandai masak tapi boleh la masak untuk makan sendiri. Lagi jimat kalau masak sendiri dan puas hati. Tak semua aku boleh masak tapi lauk-lauk kenduri, insya Allah boleh aku sediakan untuk kuantiti yang sedikit.
Hari ini, ahad cuti. Encikbf sibuk menyiapkan projek wiring. So, peluang untuk masak sendiri tetap ada. Aku meneruskan misi untuk menyediakan Udang Masak Nenas Lemak Cili Padi. Aku bukan penggemar udang sebab aku ada alergik dengan udang tapi bila aku tengok masakan Florance Tan dalam rancangan Dapur Nyonya memang aku rasa patut cuba. Pil gatal-gatal sudah tersedia in case aku ter'alergik'.
Bahan utama adalah udang. Kata Florence Tan, kalau mau kekalkan kesegaran udang, sebelum masuk fridge, masukkan sedikit gula and then simpan dalam peti sejuk. Tektur udang dapat dikekalkan.
Ok, bahan-bahan utama:
Untuk dikisar:-
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
3 keping hirisan lengkuas
5 biji cili merah + 10 biji cili padi (suka hati mau pedas atau tidak)
1/2 inci kunyit hidup
-----------------------------------------------------------------------------------------
10 ekor udang bersaiz sederhana
1 biji nenas yang telah dihiris sederhana tebal.
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1 keping asam gelugor
250 ml pati santan
1 liter santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan kisar halus, tumis hingga harum dan pecah minyak. Tambah nenas dan udang gaul rata, masak hingga udang bertukar warna.
- Tuang santan cair, kacau perlahan dan biar mendidih. Masuk asam gelugor dan juga daun limau purut. Tambah pati santan, kacau dan biar mendidik perlahan, gunakan api kecil dan kacau sekali sekala.
- Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biarkan dalam 4 minit dan cuba rasa. Kalau ngam masin dan manisnya, boleh la dihidangkan dengan nasi putih. Sedappp!!!!
Malahah
1 week ago
0 pengomen:
Post a Comment