Idea pasal kambing ni aku dapat bila aku tengok cSankai makan kambing :P
Sebelum ni aku pernah post pasal cerita pasal kambing tapi ndak tau la di mana suda aku post pasal itu.sama ada blog ku yg telah ku tutup atau aku ndak terpost :P
Dibilang aku penggemar kambing, ndak brapa jugak. Tapi aku suka makan Lamb chop di Tawau City Club.
Orang kata makan daging kambing panas. Macam makan durian. Kolestrol tinggi.
Aku mau kongsi fakta mengenai kambing. Aku harap selepas ini, penggemar kambing tidak segan silu tu memakan kambing. Dan pas ni, bisa tersenyum kambing setelah mengetahui fakta betapa hebatnya kambing ini..
Pertama, KOLESTEROL:-
Orang beranggapan kambing mempunyai kolesterol yang tinggi. Betulkah? Sebelum aku hurai panjang lebar, kongsi pengertian apa itu KOLESTEROL.
Kolesterol sebenarnya merupakan salah satu komponen lemak. Kolesterol, dalam erti kata lain lemak. Ia terbahagi kepada 2 iaitu tepu dan tak tepu.
1) Lemak tepu adalah lemak berbentuk pepejal dan keras dibawah suhu sejuk kerana
lemak tepu cepat membeku biasanya daripada lemak haiwan tetapi tedapat juga
dalam lemak tumbuhan seperti santan kelapa.
2) Lemak tidak tepu lembut walaupun disimpan didalam peti sejuk. Kebiasaanya
daripada tumbuhan terdapat dua jenis lemak tidak tepu iaitu lemak mono tidak
tepu Monounsaturated Fat-MUFA seperti minyak zaitun dan minyak kelapa. Manakala
lemak poli tidak tepu ialah Polyunsaturated-PUFA seperti minyak bunga
matahari,minyak jagung dan marjerin lembut.
Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit [antara sebab kenapa kita dilarang makan organ dalaman haiwan :D]
Mana letaknya kolesterol daging kambing? Ini istimewanya daging kambing. Daging kambing merupakan pengurai kolesterol. Tapi?? Orang darah tinggi TIDAK DIGALAKKAN mengambil daging kambing sebagai terapi penyakit mereka. Bukan ndak boleh ya tapi TIDAK DIGALAKKAN. Kenapa?? Kalo orang berkolesterol tinggi akan mengalami kesan tekanan darah tinggi yang tidak stabil jika mengamalkan daging kambing sebagai terapi. Kesan dari itu, mereka akan berasa pening. Bagi mereka yang berasa panas selepas memakan daging kambing, ini adalah kerana proses penghuraian lemak dengan cara "membakar" lemak dalam badan. Selain dari rasa panas, pesakit akan berpeluh dan telinga mereka akan berdengung. Bagi mereka yang tiada masalah kolesterol, pengambilan daging kambing adalah digalakkan untuk mencegah darah tinggi dan kolesterol tinggi :D
Bagi siapa yang tidak mengetahui, daging kambing adalah antara makanan kegemaran Nabi Muhammad saw. Malah, pada zaman muda Rasulullah, baginda mengembala kambing. Bahagian kegemaran Rasulullah adalah bahagian lengan dan bahu. Jadi, jangan ragu-ragu tuk mengambil daging kambing jika dihidangkan di mana-mana jamuan..
Sumber rujukan:
1) DAGING KAMBING PERBURUK KADAR KOLESTEROL TUBUH
2) CARI Malay Forums » Isu Semasa » Kambing bukan punca darah tinggi-Daging kambing tak bahaya kepada kesihatan
3) Kelebihan Daging Kambing
4) Daging Kambing :Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
5) Apa Itu Kolesterol
*jika ada fakta menarik dan ingin berkongsi, jangan segan silu komen. Bagi yang menegur salah fakta lagi digalakkan tuk mengomen sbb tukang tulis ni bukan pegawai perubatan :D
Why I English
2 months ago
1 pengomen:
Assalam alaikum
Ahoi Liz,
Gambar kambing itu, kambing Boer atau ?
Ya-ya-ya, kambirng sememangnya enak. Tetapi aku tidak suka kambing yang dibakar menggunakan gelombang EMF. Kerana sebaik sahaja daging kambing itu masak, ia akan disaluti cas-cas ion.
Dan yan gpaling sedap ialah daging kambing yang dipanggang atas bara api yang menyala-nyala, Grilled. Eh Tawau City Club masih wujud lagi rupanya.
Nah, kolestrol, yang mana satu yang baik? Yang jaat?
Adieu...
Post a Comment